HOAX: Video gijzeling is 2 jaar oud, zaak opgelost
7 april 2017 |
Peter Burger
Coördinator van Nieuwscheckers. Universitair docent aan de Universiteit Leiden.

Verschillende Facebookpagina's en websites presenteren ten onrechte een video van mishandeling en gijzeling alsof die kort geleden is opgenomen.

Bewering

Een video toont een man die een vrouw mishandelt en haar daarna onder dwang  meeneemt in een auto. Volgens het bijschrift is dit recent gebeurd en is de dader nog niet opgespoord.

oordeel: onwaar

Bron van de bewering

Op 5 april 2017 verscheen dit bericht op de clickbaitsite niet100.tv onder de kop: ‘Jongen van Noord-Afrikaanse afkomst mishandeld en gijzelt Nederlandse Meisje.’ Volgens het bijschrift zijn de daders nog op vrije voeten: ‘bekijk de video hieronder en deel dit aub zovaak mogelijk zodat de daders opgepakt kunnen worden en de gevangenis in kunnen.’ In de video staat de datum 5 april 2017.

Op 5 en 6 april verscheen de video ook op de Facebook-pagina’s van Niet100Tv, Niet 100, Dagelijks Nu, Trendviraal.nl, Suri nu, Dagelijks Viraal en Dagelijks Viral2morrow, en op de websites Dagelijks.nu en Dagelijksekrant.nl.

Waarom klopt dit niet?

Het bericht op niet100.tv beweert dat de daders nog niet zijn gearresteerd. Volgens de versies op Dagelijks.nu en Dagelijksekrant.nl heeft de politie vastgesteld dat het ging om een conflict in de relationele sfeer en wilde het slachtoffer geen aangifte doen. Ook zou het zich hebben afgespeeld ‘gisteravond om half elf’ in Krommenie.

Het gebeurde inderdaad in Krommenie, maar al op 10 juni 2015, zoals blijkt uit een bericht op The Post Online (TPO). Een video van het Noordhollands Dagblad laat zowel het misdrijf als de afloop zien: de auto wordt aangehouden door de politie, die twee mannen in de boeien sluit. Dit deel van de video is op de clickbaitsites niet te zien.

De video op de clickbaitsites is overgenomen van Dumpert, waarvan het beeldmerk te zien is, maar het deel over de arrestatie is weggelaten om het verhaal urgenter  te maken.

7 april 2017 |
Peter Burger
Coördinator van Nieuwscheckers. Universitair docent aan de Universiteit Leiden.