Onzinbericht over negatieve testuitslagen GGD-coronatestlijn
22 december 2020 |
Peter Burger
Coördinator van Nieuwscheckers. Universitair docent aan de Universiteit Leiden.
Foto Direct Media via StockSnap.io (CC0)

Op sociale media beweert iemand bij de GGD-coronatestlijn te werken maar nooit positieve uitslagen van tests te zien, omdat die er niet zijn. In werkelijkheid bellen medewerkers van de testlijn alleen negatieve uitslagen door omdat positieve worden doorgegeven door de afdeling bron- en contactonderzoek. Ook de rest van het bericht bevat onjuistheden.

Bewering

De GGD ziet nooit positieve uitslagen van de eigen coronatests en wil de positieve uitslagen van commerciële teststraten niet verwerken.

Oordeel

Onwaar 

Bron van de bewering

Op 14 november verscheen op Facebook een bericht over de GGD-coronatestlijn. Iemand die anoniem wil blijven beweert dat hij of zij voor het callcenter van de testlijn werkt, maar vaak lang wacht op telefoontjes en in vier weken nooit een positieve testuitslag te zien kreeg. Ook beweert deze persoon een zus te hebben die bij een commerciële teststraat werkt. GGD en RIVM zouden de positieve uitslagen van dat bedrijf niet willen verwerken. Dit sluit aan bij complottheorieën waarin de overheid maatregelen neemt op basis van een verzonnen pandemie.

Het bericht is inmiddels ongeveer duizend keer gedeeld op Facebook en Twitter. Het meeste succes had het op Twitter, waar het op 18 december als screenshot werd verspreid door het anonieme complot-account ‘Cecila’ (@Queenoftheunse1). Deze tweet kreeg meer dan duizend likes en werd 650 keer geretweet, onder andere door het Utrechtse PVV-Statenlid Elly Broere.

Screenshot Facebook

Waarom klopt deze bewering niet?

Het is onwaarschijnlijk dat de anonieme opsteller van het bericht bij de GGD-coronatestlijn werkt. Voor de echte medewerkers is het niet verdacht dat zij nooit positieve uitslagen moeten doorbellen: dat doet de afdeling bron- en contactonderzoek. Dat iemand die voor de coronatestlijn werkt wel eens moet wachten op telefoontjes, is dan weer wel realistisch, zegt GGD-woordvoerder Sonja Kloppenburg: na de bezettingsproblemen eerder dit jaar kunnen er nu ruim voldoende medewerkers worden ingezet om de tienduizenden telefoontjes per dag af te handelen.

Ook de bewering dat de GGD de positieve uitslagen van commerciële teststraten niet verwerkt, is onzin, legt persvoorlichter Margreeth Fernhout van de Inspectie Gezondheidszorg uit. In tegendeel: de Inspectie ziet erop toe dat commerciële testbedrijven positieve uitslagen doorgeven aan de GGD, omdat COVID-19 een ‘meldingsplichtige’ ziekte is, een zogenaamde A-ziekte.

Conclusie

De beweringen van een zogenaamde ‘klokkenluider’ en zijn of haar zogenaamde zus over bedrieglijk coronatestbeleid van de GGD zijn onwaar.

22 december 2020 |
Peter Burger
Coördinator van Nieuwscheckers. Universitair docent aan de Universiteit Leiden.